Rezultate remarcabile: Un medicament anticancer sub formă de pilulă reduce riscul de deces în cazul cancerului pulmonar la jumătate.

Rezultate uimitoare: Conform unui studiu global de zece ani, o pastilă luată o dată pe zi reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar la jumătate. Rezultatele prezentate la cea mai mare conferință de cancer din lume, desfășurată în Chicago, au fost considerate „impresionante” și „fără precedent”. Administrarea medicamentului osimertinib după o intervenție chirurgicală a redus semnificativ riscul de deces al pacienților cu 51%.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel global, provocând aproximativ 1,8 milioane de decese anual. Studiul Adaura, condus de Universitatea Yale, a implicat pacienți din 26 de țări, cu vârste cuprinse între 30 și 86 de ani, și a analizat eficacitatea pilulei în cazul cancerului pulmonar fără celule mici, cea mai comună formă a bolii. Toți participanții la studiu aveau o mutație a genei EGFR, găsită în aproximativ un sfert dintre cazurile globale de cancer pulmonar și până la 40% din cazurile din Asia.

Rezultatele au arătat că pilula înjumătățește și riscul de recurență a cancerului. După o perioadă de cinci ani, 88% dintre pacienții care au luat zilnic pilula după îndepărtarea tumorii erau încă în viață, comparativ cu 78% dintre pacienții tratați cu un placebo. Riscul general de deces a fost redus cu 51% în cazul celor care au primit osimertinib în comparație cu cei care au primit placebo.

Dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center și autor principal al studiului, a afirmat că aceste rezultate sunt extrem de încurajatoare și reprezintă o schimbare semnificativă în tratamentul cancerului pulmonar. El a menționat că pilula ar trebui să devină standardul de îngrijire pentru un sfert dintre pacienții cu cancer pulmonar din întreaga lume care au mutația EGFR.

Medicamentul osimertinib, produs de AstraZeneca sub numele de Tagrisso, a demonstrat un beneficiu de supraviețuire global fără precedent și semnificativ statistic și clinic în studiu. Tratamentul adjuvant cu osimertinib a fost administrat după intervenția chirurgicală și a avut rezultate remarcabile în reducerea riscului de deces.

Aceste descoperiri au fost considerate deosebit de importante în domeniul cancerului pulmonar și au primit apreciere din partea comunității medicale. Eficacitatea medicamentului și efectele secundare tolerabile au fost considerate deosebit de benefice pentru pacienți, permițându-le să aibă încredere și să se bucure de o calitate bună a vieții pe termen lung.

Vezi si

Te-ar mai putea interesa si: